beats by dre cheap

Zdravi život izaziva pozitivne genetske promjene


Ispis E-mail

Zdravi život izaziva pozitivne genetske promjeneSveobuhvatne promjene načina života, uključujući uvođenje bolje prehrane i više vježbe, ne samo da može dovesti do boljeg fizičkog stanja nego i do velikih promjena na genetskoj razini, izjavili su američki znanstvenici. Znanstvenici su proveli manju studiju koja je obuhvatila 30 muškaraca s karcinomom prostate niskog rizika koji su se odlučili protiv konvencionalnog načina liječenja kao što su operacija i zračenje ili hormonska terapija.

Muškarci su tri mjeseca živjeli zdravo.

Prehrana im je bila bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proizvodima od soje. Umjereno su vježbali i jedan sat dnevno posvetili su meditaciji ili drugim tehnikama opuštanja. Na kraju tromjesečne studije izgubili su na tjelesnoj masi, snizili su krvni tlak i općenito su se doveli u bolju formu. Međutim, znanstvenici su otkrili i dublje promjene kada su usporedili biopsije prostate napravljene prije i nakon promjene načina života.

Nakon tri mjeseca kod sudionika studije otkrivene su promjene aktivnosti u oko 500 gena, uključujući 48 gena koji su se aktivirali i 453 gena koji su se deaktivirali. Aktivnost gena koji sprječavaju bolesti se povećala, dok se niz gena povezanih s bolestima kao što su karcinomi prostate i dojke deaktivirao, pokazala je studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

opasan mali
http://opasanmali.blogger.ba
13/02/2010 14:26