opasan mali

<script type="text/javascript"><!-- google_ad_client = "ca-pub-8057436899448183"; /* nostalgija i... */ google_ad_slot = "6434801778"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> </script> <script type="text/javascript" src="http

17.09.2010.

Koliko novca toliko optimizma

 

Njemačka mladež optimistično gleda u budućnost. I ona je vrlo samouvjerena. Ali, optimizam i samopouzdanje jako ovise o imovnom stanju roditelja. To je rezultat upravo objavljene studije.

 

„Vidi se znakovit optimizam, ali i jaka ovisnost o tomu kojem sloju pripadaju ispitanici“, kaže profesor Mathias Albert koji je proveo istraživanje skupa s bilefeldskim sociolozima Klausom Hurrlemannom i Gudrun Quenzel te institutom TNS Infratest Sozialforschung iz Münchena. Studija se provodi svake četiri godine među mladeži od 12 do 25 godina, a po 16. put financirao ju je naftni koncern Shell.

 

Novac ne čini sretnim, ali pomaže samopouzdanjuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Novac ne čini sretnim, ali pomaže samopouzdanju

Mladi su općenito pragmatični i samouvjereni jer nade polažu u vlastite sposobnosti. Ključ uspjeha je obrazovanje. Odnos prema obrazovanju i početku radnog vijeka osjetno se poboljšala u odnosu na 2002. godinu. Gotovo tri četvrtine ispitanika očekuje da će moći ostvariti svoje planove glede zaposlenja. Ali, kod mladih iz siromašnijih obitelji u to vjeruje upola manje mladih (41 posto). Osobito važnim se smatra obrazovanje u ranom djetinjstvu jer o njemu ovisi i razvitak djeteta i kasnije mogućnosti uspona na društvenoj ljestvici.

 

Sumnjičavi prema etabliranim strankama

 

Kod ispitanika je u usporedbi s ranijim studijama porasla i vrijednost obitelji. Više od 90 posto ispitanika imaju dobar odnos prema svojim roditeljima. Gotovo tri četvrtine ispitanika bi svoju djecu (a žele ih imati 69 posto) odgajali isto tako kao i njih njihovi roditelji.

 

Zanimanje za politiku je također poraslo, iako je daleko ispod razine 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ali, mladi imaju malo povjerenja u etablirane stranke, kao i u vladu, crkve i velika poduzeća. Povjerenja mladi imaju u policiju, sudove, vojsku, organizacije za ljudska prava i za zaštitu okoliša.

 

Tri četvrtine mladih vide u promjeni klime veliki problem. Dvije trećine ih smatraju da je čak ugrožena čovjekova egzistencija. Polovica mladih zato svjesno štedi energiju. Porastao je i socijalni angažman. Gotovo 40 posto se redovito angažira na socijalnom polju ili društvenim aktivnostima. I tu vrijedi, što je netko obrazovaniji, to češće se angažira u dobrotvorne svrhe.

17.09.2010.

Korak dalje od računala zasnovanih na silicijuOsoblje odsjeka fizike na IUPIU radi na osnutku mreže laboratorija za kvantnu informatiku u Kini. Ovog ljeta, baš kao i svakog ljeta u zadnjih pet godina, dr.sci. Zhe-Yu "Jeff" otputovao je Kinu gdje radi kao vodeći znanstvenik na utemeljenju mreže laboratorija za kvantnu informatiku.

Zhe-Yu "Jeff" član je znanstvenog osoblja na školi za prirodne znanosti koja radi pod okriljem Indiana University-Purdue sveučilišta u Indianapolisu. Kvantna informatika za prijenos informacija koristi fotone - jedinice svijetla - i jednog bi dana mogla proizvesti nasljednika današnjih, sveprisutnih računala zasnovanih na silikonu.

Uz potporu kineske vlade, dr. Ou, profesor fizike na školi za prirodne znanosti radi na utemeljenju laboratorija za kvantnu informatiku u cijeloj Kini. Istodobno, u tim laboratorijima nastavlja rad na vlastitom istraživanju. Naime, ti su laboratoriji opremljeni najnaprednijom dostupnom tehnologijom.

"Ova je suradnja na dobrobit sviju - od znanstvenika do studenata, kako u Kini tako i na IUPUI-u, iako studenti s IUPUI-a neće putovati do laboratorija. Kineska strana dobiva korisne savjete o načinu na koji bi trebalo graditi moderne laboratorije opremljene naprednom tehnologijom. U tim će laboratorijima raditi kineski znanstvenici i studenti. Ja sam s druge strane u mogućnosti koristiti novu tehnologiju u Kini za dokazivanje teorija o kvantnoj prirodi svjetlosti, teorija koje su formirane na temelju istraživanja provedenih u našim laboratorijima na IUPUI-u. Na taj nam se način otvara mogućnost nastavka naprednih istraživanja na ovom polju. Mi smo sada u mogućnosti testirati nešto što postoji samo u teoriji. Rezultate tih istraživanja možemo potom prenijeti kolegama i studentima na IUPUI-u", objašnjava Ou.

"Sama uključenost Oua u ovaj rad uvelike koristi studentima i postdiplomantima sveučilišta IUPUI. Bilo da se radi o predavanjima ili radu u laboratoriju, zahvaljujući ovoj suradnji poboljšat će se razmjena ideja, omogućit će brojna gostovanja stručnih predavača i otvoriti prostor za mnoge debate", naglašava dr.sci. Gautam Vemuri, profesor fizike i bivši predsjednik odsjeka na sveučilištu IUPUI. "Radi se o jednom od najuzbudljivijih područja moderne fizike. Mi pouzdano znamo da ono što elektroni rade u našim računalima, kako kod kuće tako i u laboratorijima, se može još znatno ubrzati ukoliko uspijemo iskoristiti svojstva fotona. Pomoću valova svjetlosti, informacije se mogu obraditi mnogo brže nego li uz pomoć elektrona. Ovdje se uistinu radi o jednom od najvažnijih područja fizike za ovo desetljeće", zaključuje Vemuri.

Program osnutka laboratorija za kvantnu informatiku pomogao je i osnutak novog područja znanstvenih istraživanja u Kini. Povezao je i neke od najprestižnijih sveučilišta u toj zemlji. Među njima se nalazi i kinesko sveučilište za prirodne znanosti i tehnologiju, nacionalno sveučilište koje se bavi znanstvenim istraživanjima. U osnivanju tog sveučilišta sudjelovali su: kineska akademija za znanosti, sveučilište Tianjin i Normal sveučilište istočne Kine. Ou je ovog ljeta bio stacioniran u Šangaju gdje je surađivao s Normal sveučilištem istočne Kine.Izvor: http://www.znanost.com/clanak/korak-dalje-od-racunala-zasnovanih-na-siliciju#ixzz0zmLjXYoe
17.09.2010.

Nestaje za 30 do 40 godina, Arktički led topi se neobično brzo


Arktički led topi se neobično brzo

Iako nije rekordni, minimum arktičkog leda zabilježen 2010. treći je najmanji od početka praćenja putem satelitskih snimaka. Potpuni nestanak predviđa se za razdoblje oko 2040. do 2050. godine.

Led u Arktičkom oceanu ove se godine topio neuobičajeno brzo, no ipak se nije smanjio do rekordnog minimuma zabilježenog
2007. Ovo je preliminarni zaključak američkih znanstvenika koji kažu da je ljetni minimum prošao te da led sad ulazi u zimsku fazu rasta.

Iako nije rekordni, minimum arktičkog leda zabilježen 2010. treći je najmanji od početka praćenja putem satelitskih snimaka. Snimka od 10. rujna s tek 4,76 milijuna kvadratnih kilometara leda u Arktičkom oceanu prekrivenih - više nego 2007. i 2008., ali manje nego bilo koja godina od početka praćenja 1979.

Walt Meier, National Snow and Ice Data Center (NSIDC) u Boulderu, Colorado, gdje se podaci skupljaju kaže da se led topio neobično brzo. "Bila je to kratka faza topljenja - period od maksimuma do minimuma bio je kraći nego ikad - no led je bio toliko tanak da se ipak brzo otopio," rekao je.

Zadnjih 12 mjeseci je, gledano globalno, bilo neobično toplo - prema NASA, najtoplijih u zadnjih 130 godina. Ovo je djelomično posljedica El Nino efekta u Pacifičkom oceanu koji utječe na globalno povišenje temperature.

Preostalo je još par mjeseci hladnije klime, no iz NASA poručuju da bi 2010. mogla biti rekordno najtoplija godina dosad.

Ipak prijašnji kompjuterski modeli koji su primjerice predviđali potpuni nestanak leda do 2013. bili su pretjerani, kažu znanstvenici. Za tako nešto trebalo bi nekoliko rekordno toplih godina kao što je bila 2007. "Ali predviđanja da bi led mogao nestati 2040./2050., brojka koja se često citira - to je realno. Podaci koje imamo podupiru ovo razdoblje," objavili su iz NSIDC.
<< 09/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI LINKOVI

extra sajtovi za one koji zele nesto novo
www.watchtower.org www.mobile.ba
www.jw.org www.jahorina.org www.pale.net
www.banjalukafair.comMOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
18117

Powered by Blogger.ba