opasan mali

<script type="text/javascript"><!-- google_ad_client = "ca-pub-8057436899448183"; /* nostalgija i... */ google_ad_slot = "6434801778"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> </script> <script type="text/javascript" src="http

02.02.2010.

Novinari testiraju Twitter i Facebook

 

Radio-servisi na francuskom šalju pet novinara na izolovanu farmu, gdje imaju samo Twitter i Facebook. Reporteri iz Francuske, Švajcarske, Belgije i Kanade informiraće slušatelje na osnovu informacija sa ovih portala.

 

Javni radio-servisi sa francuskog govornog područja odlučili su da naprave neobičan eksperiment. Njihovi novinari iz Francuske, Švajcarske, Belgije i Kanade borave na jednoj izolovanoj farmi. Na farmi nema ničega, izuzev Twittera i Facebooka. Reporteri iz četiri zemlje u kojima se govori francuski će od tamo svaki dan informirati svoje slušatelje, kao da se nalaze u studijama radio-stanica za koje rade. Samo što izvori informacija neće biti isti.

U "luksuznom zatvoru" smještena su četiri muškarca i jedna žena. Riječ je zapravo o seoskoj farmi negdje na jugozapadu Francuske. Pet novinara su dobili zadatak da što manje komuniciraju između sebe i da sa drugim ljudima održavaju kontakt samo uz pomoć informacija sa Twittera i Facebooka. Na svojim radijima, na kojima su inače zaposleni, kao što je recimo France Info, švajcarski RTS ili Radio Canada, oni trebaju da prenesu informacije, koje su saznali preko ova dva internet portala.

Nije "Big Brother"

Nezavisne informacije o demonstracijama u Iranu najbrže su stizale preko Twittera i FacebookaBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Nezavisne informacije o demonstracijama u Iranu najbrže su stizale preko Twittera i FacebookaProjekat nema nikakve veze sa emisijama tipa "Big Brother" , naglašava Francoise Dost iz uprave Javnih francuskih radio servisa. Riječ je, dodaje ona, o eksperimentu, kojim se trebaju preispitati toliko hvaljeni izvori informacija kao što su Facebook i Twitter. Oni u Francuskoj imaju puno više uspjeha nego recimo u Njemačkoj.

Benjamin Mueller sa Radija France Info jedan je od novinara, koji su od ponedjeljka ujutro zatvoreni na farmi u Francuskoj. Prije nekoliko dana on je, prilikom predstavljanja projekta svojim slušaocima, rekao: "Što više prijatelja, to više informacija. Ali ovoga jutra ništa ne bih saznao o štrajku zaposlenih u francuskim javnim službama da sam imao samo Facebook i Twitter".

Svih pet novinara i ranije su imali posla sa ovim, kako ih nazivaju, socijalnim mrežama u internetu. Jedan od njih, belgijski dopisnik Nicolas Willems smatra Iran tipičnom zemljom, u kojoj se kratke informacije opozicije sms-om šalju u Twitter. One su tako jedini nezavisan i objektivan izvor informacija. "Ulazim potpuno otvoren u ovaj projekat i jako sam radoznao. Možda ćemo nakon pet dana ustanoviti da nismo u stanju izvještavati o svemu. A možda doživimo pozitivno iznenađenje i otkrijemo nove metode i načine rada!", kaže Nicolas Willems.

Velika medijska pažnja

Cijeli svijet je preko internet-portala mogao vidjeti amaterski video o demonstracijama u IranuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Cijeli svijet je preko internet-portala mogao vidjeti amaterski video o demonstracijama u IranuU Francuskoj se ovom eksperimentu poklanja velika medijska pažnja. Mnoge TV stanice željele su kamerama pratiti rad novinara. Organizatorka cijelog eksperimenta Francoise Dost priznaje da je potpuno iznenađena tako velikim medijskim interesovanjem a o novinarima na farmi kaže: "Dobro ćemo ih hraniti na farmi, koju ljeti posjećuju turisti. Razmišljali smo, a to bi bilo još jeftinije, da ih zaključamo u neki kontejner u dvorištu Radija Francuske. Ali onda bi morali organizirati ručak i večeru. Sada je sve organizovano, ali adresu Vam nećemo odati."

Adresa će biti objelodanjena u petak. Novinari će toga dana dobiti sve novine, kako bi mogli vidjeti šta su sve propustili. A onda će krenuti sa poređenjima informacija koje su oni dobili preko Twittera i Facebooka i informacija iz novina, agencija i televizije, o kojima su izvještavale njihove kolege.

<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

MOJI LINKOVI

extra sajtovi za one koji zele nesto novo
www.watchtower.org www.mobile.ba
www.jw.org www.jahorina.org www.pale.net
www.banjalukafair.comMOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
14479

Powered by Blogger.ba